Jaap Drupsteen

Nieuwe weg voor Jaap Drupsteen: The Rhythm Painter

Met de installatie The Rhythm Painter, voor het eerst vertoond in Rijksmuseum Twente in 2016, toont Jaap Drupsteen beelden die ‘pulseren op het ritme van verschillende muziekstromen die gesynchroniseerd zijn op één tempo. Beeld en muziek vloeien samen tot één sublieme ervaring ofwel synchresis. Het beeld swingt, net als de muziek’, aldus RM Twenthe. 

DE STILLS

Drupsteen heeft op basis van de animaties een aantal stills gemaakt. 
De voor u uitgekozen werken: Stills van Jaap Drupsteen
UNIEKE WERKEN; GESIGNEERD DOOR JAAP DRUPSTEEN
De uiteindelijke werken zijn uniek. Ieder beeld wordt maar één keer gebruikt. Het werk wordt na het beoordelen van ‘de proef’ door Jaap Drupsteen digitaal gesigneerd.
Meer informatie over films en afbeeldingen: 
Leo Gorter van grooots art design tel: 0031 (0)6 4296 2805,  www.grooots.com
Paul Essens van Bos Fine Art tel: 0031 (0)6 8169 1660 www.bosfineart.com

Beide galerieën hebben verschillend werk van Jaap Drupsteen in voorraad en kunnen meer informatie verstrekken over de reproductietechniek. 

Klik op de foto voor een vergroting.

Er zijn twee gerenommeerde bedrijven gekozen die verantwoordelijk zijn voor de kwalitatief hoogwaardige afwerking. De afmetingen en verdere afwerking zijn geheel naar de wensen van de afnemer. Eén en ander is afhankelijk van de gebruikte techniek. Een voorbeeld: een Chromaluxe uitvoering kan maximaal 122 x 244 cm worden.

Lambdaprint, C-Print, Profprint
Net als de conventionele methode met een vergrotingskoker in de donkere kamer worden beelden met de Lambda belicht op lichtgevoelig materiaal. Het fotografische materiaal wordt belicht met drie lasers: rood, groen en blauw. En net als vroeger wordt het belichtte materiaal vervolgens ontwikkeld en gefixeerd. Het resultaat van dit klassieke fotochemisch proces is verbluffend rasterloos.

Lambdaprint, C-Print, Profprint: het zijn alle drie benamingen die staan voor een belichtingstechniek van ongeëvenaarde topkwaliteit. In vergelijking met andere (inkjet) technieken wordt de realistische weergave van de werkelijkheid met de Durst Lambda het dichtst benaderd. Door de kleurkracht en de vloeiende contrastovergangen hebben de fotoafdrukken een zeer natuurlijke uitstraling.

Om galerie- en museumwaardig te kunnen zijn is  een lange levensduur van een kunstwerk noodzakelijk. ChromaLuxe biedt die zekerheid. Henry Wilhelm heeft in zijn vooraanstaand laboratorium Wilhelm Research de techniek Imaging ChromaLuxe een benchmark van 65 jaar gegeven. Dit betekent dat er mogelijk pas na 65 jaar kleine kleurveranderingen kunnen optreden. Bij de afwerking kan  gekozen worden uit glans, semi-glans en mat. Ook zijn er vele mogelijkheden bij het kiezen van lijsten, baklijsten, bloklijsten etc. 

Diasec® is het verlijmen van foto’s met de beeldzijde achter plexiglas. Vervolgens monteren wij achter het Diasec® paneel een achterzijde van dibond en tenslotte wordt het totale paneel afgewerkt met een ophangframe of in een (handmade) lijst. Veel gebruikers kiezen Diasec® vanwege de strakke uitvoering, hetgeen zij passend vinden bij hun werk. Tevens functioneert Diasec® als bescherming van het beeldmateriaal tegen luchtvervuiling, vroegtijdige veroudering en in hoge mate tegen UV straling.

ChromaLuxe®  is een foto geprint op aluminium door middel van dye-sublimation. Het product staat voor helderheid en levendigheid van foto’s op gedrukte materialen. De inkt wordt door middel van sublimatie toegediend in de gecoate toplaag van aluminium of MDF. De inkt wordt bij een hoge temperatuur en onder hoge druk overgebracht in die coating.

Drupsteen is opgeleid aan de Akademie voor Kunst en Industrie te Enschede. Hij werkte als grafisch ontwerper onder meer voor de NTS, NOS, VPRO en VARA. Hij was toonaangevend in het maken van leaders van succesvolle programma’s zoals Het Gat van Nederland en Machiavelli. Nationale bekendheid kreeg hij met het ontwerp van het Nederlandse paspoort, een serie bankbiljetten voor de Nederlandse Bank en een serie postzegels.  Meer informatie over Jaap Drupsteen klik hier.